2019-11-04 07:45:30

Djeca - popularni youtuberi

Piše: Roza Gašpić, 7.b

Jeste li znali da se danas može postati slavan bez potrebe da uopće izađete iz svoje sobe? Bilo tko, tko ima YouTube, pa tako i mala djeca, mogu postati popularna samo ako su zanimljivi gledateljima. Sedmogodišnja djeca mogu, snimajući kako npr. isprobavaju igračke, zaraditi milijune. Potrebno je samo naći zanimljivu temu i zanimljivo je predstaviti, i prvašić se može obogatiti. No sve to ima svoje dobre i loše strane i pitanje je kako će to utjecati na djecu. Trebaju li roditelji dopustiti svojoj djeci da imaju YouTube kanale?

            Jedna od glavnih prednosti svakako je novac, ali on može biti i mana. Dijete može postati bahato zbog tolike zarade. Zatim, internetska popularnost nije postojana i u bilo kojem trenutku može se dogoditi da youtuber prestane biti popularan i da mu se smanji broj pratitelja. S obzirom na to da je vrlo vjerojatno da je dijete zbog velike posvećenosti snimanju zanemarilo školu, tako bi moglo doći do velikog problema. Uz to djeca loše primaju uvrede, a popularnost uključuje i hejtere. Dijete bi se moglo slomiti zbog loših i uvredljivih komentara ukoliko nije dovoljno psihički jako. Djeci je obično bitno da ih drugi vole i podržavaju pa uzimaju k srcu loše komentare čak i ako je loš komentar jedan od njih sto. Kad se dijete ne bi obaziralo na mrzitelje taj dio ne bi bio problem, ali većina djece je nedovoljno zrela da bi shvatila da su oni dali sve od sebe i da će hejtera uvijek biti. Također, prevelika frustracija zbog broja lajkova mogla bi dovesti do slične situacije.

Ipak, rad na YouTubu sigurno pomaže youtuberima za budući rad u medijima i otvara im tu mogućnost ako izgube YouTube popularnost. Naposljetku, rad na YouTubu jako razvija kreativnost, dijete mora dobro razmisliti i smisliti što će reći, a ljudima to treba biti dovoljno zanimljivo da požele još takvih sadržaja.

            Iako ima mnogo argumenata za i protiv, mislim da bi odluka trebala biti na roditeljima djeteta. Svatko je drukčiji i netko može podnijeti više, a netko manje toga. Ja sam „za“ ako je dijete dovoljno mentalno zrelo. Ako roditelji malo pripaze, to sve u svemu može biti više pozitivno nego negativno.


Osnovna škola Većeslava Holjevca Zagreb